Що робити з херсонськими кавунами, та куди їх збувати?



Херсонські фермери очікують цього року рекордний врожай — понад 420 тисяч тонн


Чи не на кожному ринку сьогодні можна придбати стиглі кавуни і дині українського походження. Як повідомив «Дню» начальник управління землеробства департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Варакін, із загальної площі посівів баштанних культур в Україні, яка з 1995 року коливається в межах 80—89 тисяч гектарів, Херсонській області стабільно належить більше третини цієї території — від 28 до 31 тисячі гектарів. До прикладу, другою в цьому показнику є Запорізька область, у якій баштани вирощують усього на 8 тисячах гектар. Відповідно, і врожаї Херсонщина збирає найбільші. У 2012 році місцеві землероби постаралися на 377 352 тони. Цього року заплановано зібрати близько 420 тисяч тонн, 40 % з яких уже реалізується на українських ринках.  Так що питання актуальності розширення ринку збуту залишається. Традиційно, найвищі показники врожайності показують Голопристанський і Скадовський райони області. Щодо ринків збуту, за словами Олександра Варакіна, вони різні. Фермерські господарства і приватні орендарі земель реалізовують кавуни і дині як самостійно (у невеликій кількості), так і посередникам прямо з полів. А ті вже везуть стиглі ягоди по всій Україні і в країни близького зарубіжжя. Продовження

Коментарі

Популярні публікації